Proszę o rozwiązanie poniższych zadań

zad.1
Zmieszano 2/3 kilograma herbaty po 3 zł za kilogram, 3/2 kilograma herbaty po 4 zł i 1/8 kilograma po 6zł.Ile kosztuje 1 kilogram mieszanki?
zad.2
Adam zjadł 1/2 krówek, a Bartek 1/4 tego co zostało.Potem Cezary zjadl 8 krowek i wtedy zostalo 40 krówek.Ile było krówek na początku?

2

Odpowiedzi

2009-11-29T17:07:24+01:00
Zadanie 1
3:3x2=2
4:2x3=6
6:8x1=0,75
2+6+0,75=8,75
zadanie 2
40+8=48
48:3=16
48+16=64
64x2+128
2009-11-29T17:20:47+01:00
Zad.1
2/3*3zł=2zł
3/2*4zł=6zł
1/8*6zł=0,75zł
2zł+6zł+0,75zł=8zł 75gr za 1/8kg a za 1kg to
8,75zł*8=70zł
odp.Jeden kilogram mieszanki kosztuje 70zł.