Odpowiedzi

2009-05-27T21:49:45+02:00
A)
l = 6 pierwiastków z 6, nachylona jest pod kątem 45*, więc h i r mają równą długość
x - oznaczenie h i r
x2 + x2 = (6 pierwiastków z 6)
2x2 = 216 :2
x2 = 108
x = 6 pierwiastków z 3
h = 6 pierwiastków z 3
r = 6 pierwiastków z 3
V = 1/3*Pp*h
Pp = pi*r do kwadratu
Pp = pi*( 6 pierwiastków z 3) do kwadratu
Pp = pi*108
Pp = 108pi
V = 1/3*108pi* 6 pierwiastków z 3
V = (216 pierwiastków z 3)pi

b)
l = 20
h leży naprzeciwko kąta 30*, jest więc 2 razy krótsza od przeciwprostokątnej, czyli w tym przypadku od tworzącej, więc :
h = 10
r2 = (20)2 - (10)2
r2 = 400 - 100
r2 = 300
r = 10 pierwiastków z 3
Pp = pi*r do kwadratu
Pp = pi*( 10 pierwiastków z 3) do kwadratu
Pp = pi*300
Pp = 300pi
V = 1/3*Pp*h
V = 1/3*300pi*10
V = 1000pi
36 3 36