Oblicz
³√9*³√-3=
³√-32:³√-3=
√2÷√50=
√8÷√72=
³√5׳√25=
³√-2÷³√-54=
³√-80÷³√10×√125÷√5=
√36+64=
√13²-12²=
4³√8-√64=
³√9²-17-³√4³=
(-5)²÷√3²+4³=
√16+√9-√16+9=
Prosze Szybko
Z góry dzieki

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-29T19:17:45+01:00
³√9*³√-3= ³√9*-3 = ³√-27 = -3
³√-32:³√-3= ³√-32:-3 = ?
√2÷√50= √2:50 = √1/25 = ⅕
√8÷√72= √8:72 = √1/9 = ⅓
³√5׳√25= ³√5*25 = ³√125 = 5
³√-2÷³√-54= ³√-2:-54 = ³√1/27 = ⅓
³√-80÷³√10×√125÷√5= ³√-80:10 * √125:5 = ³√-8 * √25 = -2 * 5 = -10
√36+√64= 6 + 8 = 14
√13²-√12²= √169 - √144 = 13-12 = 1
4³√8-√64= 4*2 - 8 = 8 - 8 = 0
³√9²-17-³√4³= ?
(-5)²÷√3²+4³= 25 : √9 + 64
√16+√9-√16+9= 4 + 3 - √25 = 7 - 5 = 2
2009-11-29T19:24:41+01:00
³√9*³√-3=-(3^(2/3)*3^(1/3))=-(3^(2/3+1/3))=-3
³√-32:³√-3=(minusy się redukują)= 3^(5/3)*3^(-1/3)=3^(4/3)
√2÷√50=√2÷5√2=√2/5√2=1/5
√8÷√72=2√2/6√2=1/3
³√5׳√25=5^(1/3)*5^(2/3)=5
³√-2÷³√-54=(minusy się redukują)=³√2/3³√2=1/3
³√-80÷³√10×√125÷√5=-(2³√10/³√10)*(5√5/√5)=-2*5=-10
√36+64=6+64=70
√13²-12²=13-144=-131
4³√8-√64=128√2-8
³√9²-17-³√4³=3^(4/3)-17-2^(6/3)=3^(4/3)-21
(-5)²÷√3²+4³=(25/3)+4=12 ⅓
√16+√9-√16+9=3+9=12
Pod pierwiastkiem uważam, że jest tylko jedna liczba. Jeśli pod pierwiastkiem miało się znajdować więcej niż jedna liczba. Weź użyj nawiasów i napisz do mnie to wtedy poprawię całe zadanie!