Odpowiedzi

2009-11-29T23:15:33+01:00
M₁=60kg (masa chłopca)
m₂=40kg (masa łódki)
v₁₊₂=3m/s (prędkość chłopca i łódki razem - chłopca na łódce)
v₂=0 (prędkość łódki przed wskoczeniem)
v₁=? (prędkość chłopca przed wskoczeniem)
p₁=m₁*v₁ - pęd chłopca przed wskoczeniem
p₂=m₂*v₂ - pęd łódki przed wskoczeniem
p₁₊₂=(m₁+m₂)*v₁₊₂ - pęd chłopca i łódki razem po wskoczeniu

Z zasady zachowania pędu:
p₁+p₂=p₁₊₂
m₁*v₁+m₂*v₂=(m₁+m₂)*v₁₊₂
m₁*v₁=(m₁+m₂)*v₁₊₂-m₂*v₂
v₁=((m₁+m₂)*v₁₊₂-m₂*v₂)/m₁
v₁=((40+60)*3-40*0)/60
v₁=(100*3)/60
v₁=5m/s
5 5 5