Korzystając z podanej listy produktów, ułóż przepis kulinarny na zapiekankę pieczarkowo-serową. Liczby zastąp liczebnikami :pół,ćwierć,półtora,półtorej.


Lista produktów

1/2 kg ryżu
1/4 kg żółtego sera
1 i 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
0,25 kg pieczarek
1 i 1/2 cebuli

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-30T15:36:32+01:00
Przygotowanie.
Pół kilo ryżu ugotować na pół twardo , w lekko osolonej wodzie , odcedzić i wsypać do naczynia żaroodpornego. Naczynie wysmarować tłuszczem.
Ćwierć kilo pieczarek , umyć , pokroić w plastry i ułożyć na ryży.
Półtorej cebuli pokroić i ułożyć na pieczarkach.
Półtora słoika koncentratu pomidorowego wysmarować na każdą warstwę ryżu , pieczarek , cebuli.
Ćwierć kilo żółtego sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch potrawy.
Zapiekać całość w piekarniku 20-30 minut na 160 stopni.
przed podaniem posypać ziołami.

SMACZNEGO...
54 2 54