Odpowiedzi

2009-05-28T17:08:35+02:00
Metoda przeciwnych współczynników:

5=3x-y
5x-2y=7

-3x+y=-5 /*2
5x-2y=7

-6x+2y=-10
5x-2y=7

-x=-3
5x-2y=7

x=3
5*3-2y=7

x=3
15-7=2y

x=3
8=2y

x=3
y=4


metoda podstawiania:
5=3x-y
5x-2y=7

y=3x-5
5x-2(3x-5)=7

y=3x-5
5x-6x+10=7

y=3x-5
-x=-3

x=3
y=3*3-5

x=3
y=4
2009-05-28T17:14:29+02:00
Metoda przeciwnych współczynników:
3x-y=5 |*-2
5x-2y=7

-6x+2y=-10 | +
5x-2y=7 | +

-x=-3 | : -x
x=3

3*3-y=5
9-y=5
9-5=y
y=4
x=3

2009-05-28T17:14:44+02:00
Metoda podstawiania:
3x-y=5
5x- 2y=7

-y=5-3x
5x- 2y=7

y=3x-5
5x- 2y=7

y=3x-5
5x-2(3x-5)=7

liczę teraz drugie równanie
5x-6x+10=7
-x+10=7
-x=7-10
-x=-3 /:(-1)
x=3
Podstawiamy do y za x=3
y=3*3 - 5 =4


Metoda przeciwnych współczynników
3x-y=5 /*(-2)
5x-2y=7

-6x+2y=-10
5x -2y=7
dodajemy
-x=-3
x=3
podstawiamy pod y za x=3
3*3-y=5
9-y=5
-y=5-9
-y=-4
y=4