Do szkolnego klubu sportowego "Tęcza" należy 36 chłopców i 24 dziewczynki
a) W zawodach Lekkoatletycznych wzięło udział 85 członków klubu "Tęcza". Steanowili oni 17% wszystkich uczestnikow zawodów.Ile uczniów startowało w tych zawodach?.
b)Do Klubu "Tęcza" należy 10% wszystkich dziewcząt i 20% wszystkich chłopców w szkole.Ilu uczniów jest w tej szkole?.O ile procent mniej jest w tej szkole chłopców niż dziewcząt ?.
c)Po sukcesie na Zawodach Liczba członków klubu wzrosła do 84 osób.O ile wzrosła liczba członków tęczy?.

2

Odpowiedzi

2009-11-30T18:20:26+01:00
A) 85 osób= 17% całości
najprościej będzie obliczyć 1 % i oomnożyć razy 100
85:17= 1%
5=1%
100%= 5*100= 500
odp. w zawodach startowało 500 uczniów
b)

36 chłopców = 20% wszystkich chłopców czyli jedna piąta wszystkich chłopców
24 dziewczynki= 10% wszystkich dziewcząt czyli 1 dziesiata wszystkich dziewczat
100% chłopców = 36 * 5= 180 chłopców
100% dziewczynek= 24* 10= 240 dziewczynek
odpowiedz. w szkole jest 180 chłopców i 240 dziewczynek.\

a i jeszcze O ile procent mniej jest w tej szkole chłopców niż dziewcząt ?
dziewcząt jest 240
chłopakłów 180
czyli 240 - 180= 60
60 : 240= 1/4 czyli 25%
odpowiedz jest ich mniej o 25% i jest 420 uczniów w tej szkole

c)
w klubie tęcza jest 36 chłopaków i 24 dziewcząt czyli w symie 60 osób po zawodach liczba osób wzrosła do 84 osób czyli o
84( obecna liczba osób) - 60( liczba osób przed zawodami)= 24 osób
odpowiedz liczba osób wzrosła o 24 osób.
pozdro:)
2009-11-30T18:31:55+01:00
A) w zawodach lekkoatletycznych wzięło udział 500 zawodników
b) w tej szkole jest 420 uczniów . w tej szkole jest o 14% mniej chłopców.
c) 84-(36+24)=24 --> po sukcesie doszło 24 osoby