2009-05-28T18:51:11+02:00
3x+2y=13
y=11-2x

3x+2(11-2x)=13
3x+22-4x=13
-x=13-22
-x=-9
x=9

y=11- 2*9

y=11-18
y=-7



przeciwnych :

3x+2y=13/-2
2x+y=11

-3/2x-y=-6,5
2x+y=11 I+

-3/2x-y+2x+y=-6,5+11
1/2x=4,5/2
x=9

2*9+y=11
18+y=11
y=18-11
y=7
  • Użytkownik Zadane
2009-05-28T18:51:22+02:00
Metoda podstawiania:

3x+2y=13
2x+y=11 ==> y = 11-2x

y = 11-2x
3x + 2(11 - 2x) = 13

y = 11-2x
3x + 22 - 4x = 13

y = 11-2x
x = 9

y = 11-18
x = 9

y = -7
x = 9

metoda przeciwnych współczynników:

3x+2y=13
2x+y=11 /*(-2)

3x + 2y = 13
-4x - 2y = -22

x = 9
y = 11-2x = 11 - 18 = -7

2009-05-28T18:53:52+02:00
Podstawiania

3x+2y=13
2x+y=11

y=11-2x

3x+22-4x=13
-x=13-22
-x=-9
x=9

y=11-18= -7


przeciwnych wspolczynnkiow
3x+2y=13
2x+y=11/ *-2

3x+2y=13
-4x-2y=-22

-x=9
x=9


27+2y=13
2y=13-27
2y=-14
y=-7


2009-05-28T18:56:14+02:00
Przeciwne wspolczynniki
3x+2y=13I*2
2x+y=11I*3

6x+4y=26I-6x
6x+3y=22I-6x

7y=48I:7
y=7

3x+2y=13
2x+y=11 I*2

3x+2y=13I-2y
4x+2y=22I-2y

7x=35I7
x=5

y=7
x=5

Podstawianie
3x+2y=13
2x+y=11

y=11-2x

3x+22-4x=13
-x=13-22
-x=-9
x=9

y=11-18= -7
2009-05-28T18:56:28+02:00
Metoda podstawiania:
Wyznaczas sobie y z drugiego rownania:
y=11-2x
Podstawiasz do pierwszego rownania za y
3x+2(11-2x)=13
3x+22-4x=13
-x=-9
x=9

Znaleziony x podstawiasz do pierwszego rownania:
y=11-18
y=-7

Metody przeciwnych wspolczynnikow nie pamietam :P
2009-05-28T18:57:58+02:00
Metoda podstawiania:

3x+2y=13
2x+y=11

3x+2y=13
y=11-2x

3x+2(11-2x)=13
y=11-2x

3x+22-4x=13
y=11-2x

-x=13-22
y=11-2x

-x=-9/*(-1)
y=11-2x

x=9
y=11-2*9

x=9
y=11-18

x=9
y=-7

metoda przeciwnych współczynników:

3x+2y=13/*(-1)
2x+y=11/*2

-3x-2y=-13
4x+2y=22

x=9

x=9
2*9+y=11

x=9
18+y=11
x=9
y=11-18
x=9
y=-7
2009-05-28T19:04:35+02:00
Układ równań
3x+2y=13
*2x+y=11
z układu równań obliczamy z drugiego równania y
3x+2y=13
y=11-2x
podstawiamy wyliczone y do pierwszego równania
3x+2(11-2x)=13
3x+22-4x=13
-x=-9
czyli x = 9
teraz do równania* wstawiamy wyliczony x
y=11-2×9 czyli y= 11-18=-7

rozwiązaniem będzie
x=9
y=-7


teraz przeciwnych współczynników
3x+2y=13
*2x+y=11 mnożymy razy 2

otrzymujemy układ równań
3x+2y=13
- odejmujemy
4x+2y=22
otrzymujemy
-x=-9 czyli x=9

podstawiamy do* i obliczamy y

y=11-2x
y=11-18=-7
rozwiązaniem będzie
x=9
y=-7