Odpowiedzi

2009-11-30T20:07:50+01:00
Y=3x²-12x+20

a- 3
b- -12
c- 20

postać kanoniczna: f(x) = a(x − p)² + q,

p= -b/2a = 12/2*3 = 2
q= -b²-4ac/4a = 12²-4*3*20/4*3 = 144-240/12 = -98/12 = -8

y=3(x+2)²+8
2009-11-30T20:09:33+01:00
Terraz masz równanie w postaci ogólnej,a sprowadzenie do postaci kanonicznej to przekształcenie postaci ogólnej,,sa 2 wzory:1]p=-b/2a,,,,p=12/2×3,,,p=12/6,,,p=2,,,,,,q=-Δ/4a,,,Δ=b²-4ac=(-12)²-4×3×20,,,Δ=144-240=-96,,,,i podstawiasz to do wzoru w postaci kanonicznej:y=a(x-p)²+q,,,czyli y=3(x-2)²+q,,,zapomniałam o tym q: q=-Δ/4a=96/4×3,,,q=96/12→q=8,,,postać kanoniczna:y=3(x-2)²+8,,,,pamietaj: u ciebie a=3,,,b=-12,, c=20