1.
(3 całe i jedna druga + 1 cała i jedna druga) x(razy) trzy piąte =
......... x trzy piąte =

2.
(2 całe i dwie trzecie -(minus) cztery piąte) x 1 cała i trzy siódme=
................. x 1 cała i trzy siódme =

3.
(15 całych i dwie trzecie - 7 całych i jedna druga) : 1 cała i jedna druga =
............................ = ................

4.
2 całe x (jedna trzecia do potęgi drugiej) +3 całe x (jedna druga do potęgi trzeciej) =
...............................=.....................

w 4 przykładzie potęga jest poza nawiasem :))

dzięki,, na teraz !!

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-11-30T20:28:26+01:00
1. = (siedem drugich plus trzy drugie) razy trzy piąte = pięć pierwszych razy trzy piąte = trzy
3. = (sześćdziesiąt szóstych odjąć czterdzieści pięć szóstych) podzielić na trzy drugie = piętnaście szóstych podzielić na trzy drugie = piętnaście szóstych razy dwie trzecie = jedna cała i dwie trzecie
2.=(osiem trzecich odjąć cztery piąte) podzielić na dziesięć siódmych = (czterdzieści piętnastych odjąć dwanaście piętnastych) podzielić na dziesięć siódmych = dwadzieścia osiem piętnastych podzielić na dziesięć siódmych = dwadzieścia osiem piętnastych razy siedem dziesiątych = dziewięćdziesiąt osiem siedemdziesiątych piątych = jedna cała i dwadzieścia trzy siedemdziesiąte piąte
4.=dwie pierwsze razy jedna dziewiąta plus trzy pierwsze razy jedna ósma = dwie dziewiąte plus trzy ósme = szesnaście siedemdziesiątych drugich plus dwadzieścia siedem siedemdziesiątych drugich = czterdzieści trzy siedemdziesiąte drugie = jedna cała i dwadzieścia dziewięć siedemdziesiątych drugich
5 3 5
2009-11-30T20:39:24+01:00
1) (3 1/2 +1 1/2)*3/5=(7/2+3/2)*3/5=10/2*3/5=30/10=3
2) (2 2/3 - 4/5)*1 3/7 =(8/3 - 4/5)* 1 3/7=(40/15-12/15)*10/7=28/15*10/7=280/105=56
3) =(47/3 - 15/2):3/2=(94/6 - 45/6)*2/3= 49/6*2/3=98/18=49/9
4) = 2*1/9+3*1/8=2/9+3/8=16/72+27/72=43/72


1/2 to jest jedna druga
4 4 4