Wyznacz liczbę c, mając dany pierwiastek równania.
a) 3(2x - 1) + 3x = -4 + c ; x=1
b) 4 (y - 5 ) + cy = 2(4 - y) - 3 (y + 2 ) ; y=7
c) 2 (cx - 2 ) - ( x - 4) = 5 ( -x + 1 ) + 7x ; x= -1

bardzo pilne bo jutro mam z tego kartkówke....
dziekuje za rozwiązanie...

2

Odpowiedzi

2009-11-30T20:47:13+01:00
3(2x - 1) + 3x = -4 + c
3(2*1-1) + 3 * 1 = -4 + c
3*1 + 3 =-4 + c
6 = -4 + c
c= -4 -6
c= - 10

4 (y - 5 ) + cy = 2(4 - y) - 3 (y + 2 )
4(7 - 5) + 7c= 2(4 - 7) -3(7+2)
4(-2) +7c= 2(-3) -3 *9
-8 + 7c= -6-27
7c=-33 +8
7c=-25 /:7
c=(w przyblizeniu) -3,5

2 (cx - 2 ) - ( x - 4) = 5 ( -x + 1 ) + 7x
2(-1c -2) -(-1 -4)= 5(-1 +1) + 7 *(-1)
i to wystarcy tylko wyliczyc ale sorki bo nie mam juz czasu bo musze lecic :))


8 3 8
2009-11-30T20:54:35+01:00
3(2x - 1) + 3x = -4 + c ; x=1
3(2*1-1)+3*1=-4+c
3(2-1)+3=-4+c
6-3+3=-4+c
6=-4+c
-c=-4-6
-c=-10/*(-1)
c=10
4 (y - 5 ) + cy = 2(4 - y) - 3 (y + 2 ) ; y=7
4(7-5)+c*7=2(4-7)-3(7+2)
28-20+7c=8-14-21-6 bo minus razy plus daje minus
8+7c=-33
7c=-33-8
7c=-41/7
c=-5,85
2 (cx - 2 ) - ( x - 4) = 5 ( -x + 1 ) + 7x ; x= -1
2(c*(-1)-2)-((-1)-4)=5(-(-1)+1)+7*(-1)
2(-c-2)+1+4=5(1+1)-7
-2c-4+5=5+5-7
-2c=5+5-7+4-5 liczby przenosząc na drugą strone zmieniamy im znak
-2c=2/(-2)
c=-1
6 4 6