Samochód jechał ze stałym przyspieszeniem 8m/s2 na odcinku drogi o długości 100m. Znajdź prace wykonaną przez silnik na tym odpicnku drogi, jeżeli masa samochodu wraz z obciązeniem wynosiła 1800kg a wspólczynnik tarcia był równy 0,05

1

Odpowiedzi

2009-11-30T22:29:55+01:00
Fn= mg
Fn= 1800 x 10= 18000

Ft= 18000 x 0,05=900

F=ma

F=1800 x 8=14400

W=Fs
W= (14400 + 900) x 100= 1530000=1,53MJ
4 5 4