Odpowiedzi

2009-12-01T12:45:30+01:00
A)x-16x=15
-15x=15/:(-15)
x=-1
y=-4

b) 20y-5+6y=8
26y=13/:26
y=1/2
x=1

c)x=-y
-y-y=10
-2y=10/:(-2)
y=-5
x=5
2009-12-01T12:48:00+01:00
W 2 pierwszych układach masz gotowe wzory na x i y,wystarczy je podstawić pod drugie równanie: a]x-4×4x=15→x-16x=15→-15x=15→x= -1,,,y=4x=4× -1=-4,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, b]5(4y-1)+6y=8→20y-5+6y=8→14y=8+5→14y=13→y=13/14,,,,x=4y-1=4×13/14-1=2 i 5/7 ,,,c] z pierwszego:x=-y ,podstaw pod drugie i masz:-y-y=10→-2y=10→y= -5→x=5
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-01T12:49:49+01:00
A) x-4y=15
y=4x

x-4×4x=15
x-16x=16
-15x=16/-15
x=-16/15
x=-1 1/5
y=4×(-1 1/5) =-4 4/5

x=-1 1/5
y= -4 4/5

b) 5x+6y=8
x=4y-1

5(4y-1) +6y=8
20y-5+6y=8
26y=13/26
y=1/2
x=4×1/2-1
x=2-1 = -1

y=1/2
x=-1


c) x+y =0
x-y=10

x+y=0
x=10+y
10+y+y=0
2y= -10/2
y= -5
x=10-5=5

y=-5
x=5
1 5 1