Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-01T16:00:27+01:00
1)w przemyśle spożywczym:
-do sporządzania serów, kefirów, jogurtów
- powodują psucie się żywności
2) Są wykorzystywane do oczyszczania ścieków
3) oczyszczają środowisko
-rozkładają szczątki organizmów na substancje proste
-użyźniają gleby
4)bakterie żyjące w przewodzie pokarmowym człowieka produkują witaminy
5) wytwarzają ludzką insuline
6) wywołują liczne choroby
2009-12-01T16:34:35+01:00
Rola bakterii w przyrodzie i gospodarce człowieka:
Pozytywna:
- z niektórych bakterii można produkować potrzebne antybiotyki.
- przez to, żę potrafią rozkładać szczątki martwych organizmów na substancje proste, oczyszcają środowisko.
- są wykorzystywane do produkcji nabiału np: serów i jogurtów.
- są także wykorzystywane do robienia nich szczepionek, a mianowicie z ich białek.
- wykorzystujemy je w przemyśle spożywczym.
- użyźniają glebe dzięki temu umożliwiają wzrost rośliną.
Negatywna:
- wytwarzają toksyny.
- wywołują choroby np: angina, cholera, dżuma, krztusiec, tężec, salmonella.
- wywołują procesy gnijne co znaczy, że pogarszają jakość żywności a zwłaszcza owoców i warzyw.

Myśle, że pomogłam w zadaniu to naprawde wszystko co wiedziałam :)