Odpowiedzi

2009-12-01T15:31:45+01:00
1. Składniki pokarmowe
a) budulcowe
- białko
- sole mineralne

b) energetyczne
- tłuszcze
- cukry

c) regulujące
- witaminy
- mikroelementy

d) woda

2. Budulcowe
a) białko, 19 aminokwasów (dzielimy na)
- roślinne np. bób, groch, fasola
- zwierzęce np. wołowina, wieprzowina, drób

b) sole mineralne- wzmacniają szkielet

3. Energetyczne
a) cukry (dzielimy na)
- proste np. glukoza, fruktoza
- dwucukry(sacharoza) np. burak cukrowy
- wielocukry(skrobia) np. ziemniaki, produkty mączne

b) tłuszcze (dzielimy na)
- roślinne np. olej rzepakowy, słonecznik, oliwa
- zwierzęce np. smalec, tój, tran

4. Regulujące
a) witaminy(nie trawione)
- rozpuszczalne w wodzie np. B1, B2, B6, B12, C, PP
- rozpuszczalne w tłuszczach np. D, A, E, F, K

b) braki witamin powodują:
- wit A- kurza ślepota, rogowacenie naskórka
- wit D- krzywica, zaburzenie wchłaniania wapnia w kościach
- wit E- zatrucie w układnie rozrodczym
- wit F- choroby skóry
- wit K- krzepliwość krwi
- wit C- spada odporność organizmu
- wit B1- układ nerwowy
- wit B2- zajady
- wit B12- niedokrwistość organizmu

c) mikroelementy
- Fe (żelazo) --> hemoglobina --> anemia
- F (fluor) --> szkilow --> próchcica
- J (jod) --> tyroxyna --> niedoczynność

Mikroelementy są potrzebne do produkcji enzymów
___ nie jestem pewna czy to jest dobrze ale chcialam ci pomoc wiec zycze piatek
2009-12-01T15:37:12+01:00
W śród składników pokarmowych wyróżniamy:składniki budulcowe; białka,mineralne składniki np energetyczne,tłuszcze węglowodory,witaminy i wodę. Wszystkie one zarówno są potrzebne do życia. Odżywianie jest to dostarczenie składników do każdej żywej komórki. Jedne są odpowiedzialne za nasz wzrok, a inne za wzrost. Białka zależnie od pełnionej funkcji dzieli się na:
- transportujące,
- przechowujące,
- strukturalne,
- regulatorowe,
- toksyny,
- przeciwciała (immunoglobuliny),
- hormony,
- białka kurczliwe,
- enzymy.
Woda:
transportuje substancje odżywcze


Poszukaj sobie wiele na ten temat na stronach internetowych.:):)