Cenę drukarki komputerowej ,która początkowo kosztowała 600 zł obniżono o 10 %.Po kilku dniach dokonano jeszcze jednej obniżki,tym razem o 5 % .Jaka jest obecna cena tej drukarki ?


2. Pan Wojciech ma w pewnej księgarni kartę stałego klienta ,dzięki której może kupować książki o 5 % taniej.Jaka jest cena wyjściowa tej książki za która pan Wojciech zapłacił 68,40 zł.

2

Odpowiedzi

2009-12-01T15:41:10+01:00
600-10%=540
540-5%=513

Koszt drukarki 513 złociszy. :)

68,40*5%=71,82

Koszt wyjściowy książki 71,82
15 4 15
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-01T15:43:46+01:00
No więc trzeba zrobic to tak.
1.
600 × 10%=60 zl
600-60=540zl (cena po obnizce)
nastepnie
540×5%=27
540-27=513zl (cena koncowa)


2.

68,40 × 5%=3,42 zl
68,40 + 3,42=71,82 zl




1 5 1