Zad.1
Turysta zwiedzał katedrę z grobami na wawelu przez 5/6 { pięć szóstych} godziny, a na wieży Zygmuntowskiej był dwa kwadranse.Ile łącznie czasu mu to zajęło ?
zad.2
Z Krakowa do Wieliczki jest 15 km.Ile to cm na mapie w skali 1:50000?
zad.3
W kopalni soli znajduje się 3000 komór. Do zwiedzania udostępniono 1/500 wszystkich komór.Ile komór jest udostępnionych dla zwiedzających?
zad. 4
Część udostępniona dla turystów obejmuje 3-kilometrowy odcinek. Turyści przechodzą średnio500 m czasie 20 min.. Ile czasu zajmuje im pokonanie tego odcinka ?

3

Odpowiedzi

2009-12-01T16:27:06+01:00
1.
5/6 godziny to 50 minut
2 kwadranse to 30 minut
50 min + 30 min = 80 min = 1 h 20 min
Łącznie zajęło mu to 1 h i 20 min

2.
15 km = 150000 cm
150000 : 50000 = 3 cm
Na mapie to 3 cm.

3.
3000 * 1/500 = 6
Do zwiedzenia udostępniono 6 komór.

4.
3000 : 500 = 6
6* 20 min = 120 min = 2h
Pokonanie odcinka zajmie im 2 h

Takie zadania pisz do mnie na priv to ci za darmo rozwiąże bez żadnych punktów.
2 5 2
2009-12-01T16:31:03+01:00
Z.1
15min+15min=30 min
5/6*60 =50 min
50min+30min = 80min =1godz 20min
Odp. Zajęło mu to 1 godz 20 min

z2
15km = 15000m =1500000cm
1500000 : 50000= cm
Odp. Na mapie ta odległość wynosi 30cm
z.3
3000*1/500 =6
odp. Udostępniono 6 komór.
z.4
3km = 3000m
500 m - 20 min
3000m - x
(3000m * 20 min) : 500m = 120 min = 2 godz
Odp. Turyści przejdą tą trasę w ciągu 2 h.
1 5 1
  • Użytkownik Zadane
2009-12-01T16:32:45+01:00
Zad 1
5/6 godz. to 50min
2 kwadrance 2*15min=30min
50min +30min=80min albo 1godz i 20min
Odp:Zwiedzał 80min albo 1 godz i 20min

zad2

15km to 15000m to 1500000cm
1500000cm/50000cm=30cm
Odp:30cm

zad3

3000:500=6
Odp:6 komór

zad4

3km to 3000m
3000m:500m=6
6*20min=120min=2h
Odp:dwie godziny
1 5 1