Napisz wzór funkcji f w postaci f(x)=axkwadrat+bx+c i podaj wartości współczynników a,b i c.
a)f(x)=(x-3)do kwadratu+4
b)f(x)=4-5x+2xkwadrat
c)f(x)=-4(x-1)do kwadratu+7
d)f(x)=(x+6)do kwadratu przez 3 -1
e)f(x)=(x-pierwiastek z dwóch)(x+pierwiastek z dwóch)przezpierwiastek z dwóch-1
f)f(x)=(4(x-pierwiastek z trzech ))do kwadratu-48

1

Odpowiedzi

2009-05-31T03:50:44+02:00
A)f(x)=(x-3)do kwadratu+4
f(x)=x²-6x+9-4
f(x)=x²-6x+5
a=1
b=-6
c=5

b)f(x)=4-5x+2xkwadrat
f(x)=2x²-5x+4
a=2
b=-5
c=4

c)f(x)=-4(x-1)do kwadratu+7
f(x)=-4(x²-2x+1)+7
f(x)=-4x²+8x-4+7
f(x)=-4x²+8x+3
a=-4
b=8
c=3

d)f(x)=(x+6)do kwadratu przez 3 -1
f(x)=(x²+12x+36)/3-1
f(x)=x²/3+4x+12-1
f(x)=x²/3+4x+11
a=1/3
b=4
c=11

e)f(x)=(x-pierwiastek z dwóch)(x+pierwiastek z dwóch)przezpierwiastek z dwóch-1
f(x)=(x-√2)*(x+√2)*∀2-1
f(x)=(x²-2)*∀2-1
f(x)=x²-2*∀2-1
a=1
b=0
c=-2*∀2-1

f)f(x)=(4(x-pierwiastek z trzech ))do kwadratu-48
f(x)=(4(x-√3))²-48
f(x)=(4x-4√3)²-48
f(x)=16x²-32x√3+16*3-48
f(x)=16x²-32x√3+48-48
f(x)=16x²-32x√3
a=16
b=-32√3
c=0