Odpowiedzi

2009-12-01T16:48:15+01:00
Kierowca wydał 124,80zł na benzyne wcenie 4,16zł za litr. jego samochud pali średnio7,5l na 100km. na ile kilometrów jazdy wystarczy mu ta benzyna????? dzieki za zrobienie zadania

124,80:4,14= 30 Litrów

30:7,5=4
4*100=400 Km

Na zakupionej benzynie kierowca przejedzie 400 km
  • Użytkownik Zadane
2009-12-01T16:49:37+01:00
4,16zł-cena za litr paliwa
124,80zł- kosz całkowitego tankowania


124,80zł/4,16zł=30tyle litrów paliwa zakupiono


30l/7.5l=4*100=400km


Odp. paliwa wystarczy na przejechanie 400km.

2009-12-01T16:50:11+01:00
124,80 : 4,16 = 30
30 : 7,5 = 4
4 razy 100 km = 400km