Odpowiedzi

2011-08-26T12:20:27+02:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).

4P + 3O2---->2P2O3
2P2O3 + 2O2---->P4O10
P4O10 + 6H2O---->4H3PO4
P2O3 + 3H2O---->2H3PO3

2011-08-26T13:09:57+02:00

4P + 3O2 -> 2P2O3

tlenek fosforu (III)

2P2O3 + 2O2 -> P4O10

tlenek fosforu (V)

P4O10 + 6H2O -> 4H3PO4

kwas fosforowy (V)

P2O3 + 3H2O -> 2H3PO3

kwas fosforowy (III)