Odpowiedzi

2009-12-01T17:11:30+01:00
Pozytywne :
1. Produkcja antybiotyków
2. Kompost
3. Przemysł mleczarski
4. Fermentacja (produkcja win)
5. Oczyszczanie ścieków

Negatywne:
1. Choroby
2. Rozkładanie żywności
2009-12-01T17:13:24+01:00
Pozytywne:
są wykorzystywane do produkcji jogurtów, kefirów, kiszonej kapusty,
w układzie pokarmowym roślin roślinożernych biorą udział w rozkładzie celuozy
w jelitach człowieka wytwarzają witaminy
bakterie glebowe rozkładają szczątki organizmów na substancje proste
sole mineralne powstałe w skutek rozkładu przez bakterie użyźniają glebę

Negatywne:
Bakterie chorobotwórcze wywołują choroby takie jak gruźlica czy zapalenie płuc
mogą wydzielać toksyny (np. laseczki jadu kiełbasianego wytwarzają jad)
przyczyniają się do procesu gnilnego różnych potraw
2009-12-01T17:14:49+01:00
POZYTYWNE:
Są organizmami pionierskimi(mogą zasiedlać nowe tereny).
Wykorzystujemy je w przemyśle spożywczym np.do produkcj serów,kefirów jogurtów oraz kiszenia ogórków czy kapusty.
W oczyszczaniu środowiska ponieważ rozkładają szczątki na substancje proste na skutek tego urzyźniają glebę.
NEGATYWNE
Przez bakterie psuje się żywność oraz produkują i przenoszą rożne wirusy i bakterie w naszych organizmach.