1. Jaką rolę odgrywają Białka w:
a) regulacji procesów w organizmie
b) elementach kurczliwych
c)odpowiedzi immunologicznej na czynniki chorobotwórcze
d) transporcie cząsteczek wewnątrz komórek i we krwi
e) katalizie reakcji metabolicznych w komórkach.

2. Dlaczego dzieci, kobiety w ciąży i sportowcy są podatni na choroby wywołane niedoborem składników pokarmowych?

3.Dlaczego enzymy rozkładające (pepsyna, trypsyna) są wydzielane w formie nieaktywnej a później przekształcają się w formę czynną

4. W jaki sposób zmiana stężenia glukozy we krwi wpływa na uczucie łaknienia.

1

Odpowiedzi

2009-12-01T19:39:21+01:00
1c) wiąże fragmęty błony komórkowej bakteri, grzybów i pasorzytów.
2. Ponieważ nastepuje szybkie spalanie weglowodanów i białek podczas wysiłku.
4. Z powodu braku weglowodanów we kri układ ośrodkowy daje sygnał do osrodka łaknienia i daltego czujemy głód.
1 5 1