Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-01T19:40:04+01:00
1)
(½x-3) * (2 x - 5)
x2(x kwadrat 1/2x*2x)-6x(-3*2x)-2,5x(1/2x*-5)+15
x2-6x-2,5x+15=x2-8,5x+15
2)
(¾x-2) *(½ x-¼)
3/8x2(3/8 x kwadrat 3/4x*1/2x)-x(-2*1/2x)-3/16x(3/4x*-1/4)+0,5(-2*-1/4)
3/8x2-x-3/16x+0,5=3/8x2-1 3/16x+0,5
3)
(⅖x-¼) * (½x-¾)
2/10x2(1/5 x kwadrat 2/5x+1/2x)-1/8x(0,125x -1/4*1/2x)-6/20x(3/10x 1/5x*3/4)+3/16
0,2x2-0,125x-0,3x+3/16=0,2x2-0,425x+3/16
4)
(3/3x-½) *(3/5x-2/3)
9/15x2(x kwadrat 3/3x*3/5x)-1/10x(-1/2*3/5x)-6/9x(3/3x*-2/3)+2/5(-1/2*-2/3)
3/5x2-1/10x-2/3x+2,5=3/5x2-23/30x+2,5
----do zadania 4-----
1/10=3/30
2/3=20/30

mam nadzieje, ze nie popelnilam bledow, aczkolwiek jak sie pisze na klawiaturze jest to mozliwe, przepisz do zeszytu i sprawdz czy liczby sie zgadzaja
  • juul
  • Początkujący
2009-12-01T19:54:55+01:00
1](½x-3) * (2 x - 5)=x-5/2x-6x+15=x-2 1/2x -6x+15=-7 1/2 x+15
2](¾x-2) *(½ x-¼)= 3/8 x-3/16x-x+1/2=6/16x-3/16x - x +1/2=
-1 3/16 x+1/2
3](⅖x-¼) * (½x-¾)= 1/5x-3/5x-1/8x+3/16=-2/5x-1/8x+3/16= - 16/40x - 5/40x + 3/16= -21/40x+3/16
4] (3/3x-½) *(3/5x-2/3) = 3/5x-2/3x-3/10+1/3=9/15x-10/15x-9/30+10/30 = 1/15x+1/30