Odpowiedzi

2009-12-01T20:45:07+01:00
A) y+2-(3-x)=0
x-2=5-(2-y)

y+2-3+x=0
x=5-2+y+2

y+2-3+(5-2+y+2)=0
x=5+y

y-1+(5+y)=0
x=5+y

y-1+5+y=0
x=5+y

2y=-4
x=5+y

y=-2
x=5-2=3


b) 3(x-y)+4x=8
3(x-5y)=5=9y
tutaj jest błąd, więc nie jestem w stanie tego rozwiązać:)


c) 3(2x-1)+4(y-2)=9
2(5x-1)+3y=5(3x+y)+2

6x-3+4y-6=9
10x-2+3y=15x+5y+2

6x+4y=9+3+6
10x+3y-15x-5y=2+2

6x+4y=18 dzielimy to równanie obustronnie przez 2
-5x-2y=4 mnożymy to równanie obustronnie przez -1

3x+2y=9
5x+2y=-4

2y=9-3x
5x+9-3x=-4

2y=9-3x
2x=-4-9

2y=9-3x
2x=-13 dzielimy obustronnie to równanie przez 2

x= -6,5
2y=9-3(-6,5)

x= -6,5
2y=9-(-19,5)

x= -6,5
2y= 28,5 dzielimy obustronnie to równanie przez 2

x= -6,5
y= 14,25


d) 2(x+y)-3(x-2y)=-7x-2
5(x+1)-2(3-y)=-4(x+y)

2x+2y-3x+6y=-7x-2
5x+5-6+2y=-4x-4y

8y-x+7x=-2
5x+2y+4x+4y=1

8y-8x=-2 dzielimy to równanie obustronnie przez 8
9x+6y=1

y-x=-0,25
9x+6y=1

y=x-0,25
9x+6(x-0,25)=1

y=x-0,25
9x+6x-1,5=1

y=x-0,25
15x=2,5 dzielimy to równanie obustronnie przez 15

y=x-0,25
x=1/6

y=1/6-1/4=2/12-3/12=1/12
x=1/6


e) 4(x+2) -3(y-1)=x+y-3
3(x-4)-2(y-2)=4(x-y)+4

4x+8-3y+3-x-y=-3
3x-12-2y+4=4x-4y+4

3x-4y=-3-8-3
3x-12-2y+4-4x+4y=-4

3x-4y=-14
2y-x=-4+12-4

3x-4y=-14
2y-x=4

x=2y-4
3x-4y=-14

3(2y-4)=-14
x=2y-4

6y-12=-14
x=2y-4

6y=-14+12
x=2y-4

6y=-2
x=2y-4

y=-2/6=-1/3
x=-2/3-4

y= -1/3
x= 4 2/3
1 5 1