1.Cenę książki podwyższono o 10% a potem jeszcze raz o 10zł. Książka kosztuje teraz 60,60zł,Jaka była cena książki na początku, a jaka po pierwszej podwyżce?
2. Koszyk zawierający 1 kg jabłek kosztuje 2.40zł. Podczas promocjii zwiękono masę opakowania o 20% a cenę o 10%. Ile kosztuje 1kg jabłek w czasie promocji

3.Pani Agnieszka zarabia 2000zł miesięcznie, a pan Tomasz o 10% więcej. OD zarobków płacą 19% podatku. O ile mniejszą kwotę podatku zapłaci pani Agnieszka?
4. Do naczynia o pojemności 35 litrów wlano 7 litrów wody. Jaki procęt naczynia wypełnia woda?

2

Odpowiedzi

2009-12-01T19:55:03+01:00
1)Cena po obnizce -60
obnizka 10zl
przecena przed obnizka 10%

60+10=70
70-100%
x-10%
x=700/100=7
x=70+7+77zl


nie pisz ego bo to zle
3 1 3
2009-12-01T20:09:33+01:00
1)60,60-10,00=50,60-cena książki po pierwszej podwyżce
50,60:10=5,06-obniżka 10%
50,60-5,06=45,54-cena na początku

2)1,20kg-zwiększona masa opakowania
0,24-10%
2,40+0,24=2,64-cena jabłek w czasie promocji

3)200-10%
2000zł+200zł=2200zł-zarobek pana Tomasza
19%-380zł
2000zł-380zł=1620zł-zarobek pani Agnieszki po zapłacie podatku
19%-420zł
2200zł-420zł=1780-zarobek pana Tomasza po zapłaceniu podatku
420zł-380zł=40zł


4)7 * 100%=20%-woda wypełnia 20% naczynia
35
2 5 2