Odpowiedzi

2009-12-01T20:37:08+01:00
A)
x+3y=3
x-y=5 z któregokolwiek równania wybieramy jakaś niewiadomą

-y=5-x jeśli jest to ujemna niewiadoma, trzeba zamienić znaki.
x+3y=3

y=-5+x tu jets pokazane jak znaki się zmieniają.
x+3(-5+x)=3 wyznaczony był y mielismy 3y, wiec zamiast y, piszemy równanie, które było wyżej.

y=-5+x
x-15+3x=3

y=-5+x
x+3x=3+15 niewiadome na jedną strone, a liczby na drugą.

4x=18/:4
x=4,5 po wyliczeniu x, musimy obliczyc y, czyli wybieramy sobie któreś równanie, obojętnie jakie i podstawiamy.

x+3y=3
x=4,5

4,5+3y=3
x=4,5

3y=3-4,5
x=4,5

3y=(-1,5)/:3
y=-0,5


c)
3m+n=9
2m-5n=-11

n=9-3m
2m-5n=-11

n=9-3m
2m-5(9-3m)=-11

n=9-3m
2m-45+15m=-11

n=9-3m
2m+15m=-11+45

n=9-3m
17m=34/:17

n=9-3m
m=2

3m+n=9
m=2

3*2+n=9
m=2

6+n=9
m=2

n=9-6
n=3