Odpowiedzi

2009-12-02T11:31:34+01:00
3 √2 / √6 = 3 √2 * √6 / √6 * √6 = 3 √12 / 6 = 6 √3 / 6 = √3

(√3 - 1) / √2 = (√3 - 1) * √2 / √2 * √2 = (√6 - √2) / 2

Pozdro))
1 4 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-02T11:36:00+01:00
3√2/√6 * √6/√6=3√12/6= 6√3/6 =√3

√3-1/√2*√2/√2= √6-√2/2


Pozdrawiam;**
1 4 1
2009-12-02T16:03:17+01:00
Usuń niewymierność z mianownika

a) 3pierwiastek z 2
------------------------- kreska ułamkowa
pierwiastek 6


B pierwiastek3 - 1
------------------------- kreska ułamkowa
pierwiastek 2

a) 3pierwiastek z 2 x pierwiastek z 6 3 pierwiastki z 12
------------------------------------------------ = --------------------------
pierwiastek 6 x pierwiastek z 6 6


b) pierwiastek3 - 1 x pierwiastek z 2 pierwiastek z 6 -1
--------------------------------------------------- = -----------------------
pierwiastek 2 x pierwiastek z 2 2