Zad.5/83 - podręcznik matematyka z plusem nowa wersja ;*

Zapisz w postaci sumy algebraicznej:
a) (x+3)do drugiej =
b) (a-2)do drugiej=
c) (2x+5)do drugiej=


Zad 4/82 - podręcznik matematyka z plusem nowa wersja ;*
Przekształć iloczyny na sumy :
d) (x + pierwiastek z 2)(2 pierwiastek z 2 +x) =

Zad 10/83 - podręcznik matematyka z plusem nowa wersja ;*
Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne :
a) (x-1)(x do3 + x do2 + x +1)=
b) (x+1)(x do3 - x do2+x-1)=

Zad 16/86 - podręcznik matematyka z plusem nowa wersja ;*

Wykonaj mnożenie , zredukuj wyrazy podobne :
a) (x+7)(2x-1)=
b) (2a-1)(a+4) =
c) (4a-1)(2-3a)=
d) (x+pierwiastek z 5)(x-pierwiastek z 5) =
e) (2y-pierwiastek z 3)(y+1)=
f) (a+pierwiastek z 2)(a-pierwiastek z 3)=
g) (2pierwiastek z 2 +k)(pierwiastek z 2 -k)=

3

Odpowiedzi

2009-12-02T13:27:55+01:00
A) (x+3)do drugiej = (x+3)(x+3)= x²+6x+9
b) (a-2)do drugiej= (a-2)(a-2)=a²-4a+4
c) (2x+5)do drugiej=(2x+5)(2x+5)=4x²-20x+25




5 3 5
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-02T13:38:43+01:00
Zapisz w postaci sumy algebraicznej:
a) (x+3)² =x²+6x+9
b) (a-2)²=a²-4a+4
c) (2x+5)²=4x²+20x+25


Zad 4/82
Przekształć iloczyny na sumy :
d) (x + √2)(2 √2 +x) =2 √2x+2 √2*√2+ √2x+x²=x²+3√2+4

Zad 10/83
Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne :
a) (x-1)(x ³ + x²+ x +1)=x⁴-x³+x³-x²+x²-x+x-1=x⁴-1
b) (x+1)(x ³ - x ²+x-1)=x⁴+x³-x³-x²+x²+x-x-1=x⁴-1

Zad 16/86

Wykonaj mnożenie , zredukuj wyrazy podobne :
a) (x+7)(2x-1)=2x²+14x-x-7=2x²+13x-7
b) (2a-1)(a+4) =2a²-a+8a-4=2a²+7a-4
c) (4a-1)(2-3a)=8a-12a²-2+3a=-12a²+11a-2
d) (x+√5)(x-√5) =x²+√5x-√5x-5=x²-5
e) (2y-√3)(y+1)=2y²-√3y+2y-√3
f) (a+√2)(a-√3)=a²+√2a-√3a-√6
g) (2√2 +k)(√2 -k)=4+√2k-2√2k-k²=4-√2k-k²
6 4 6
2009-12-02T13:53:44+01:00
Zapisz w postaci sumy algebraicznej:
a) (x+3)do drugiej =x2+6x+9
b) (a-2)do drugiej=a2-4a+4
c) (2x+5)do drugiej=4x2+20x+25

Przekształć iloczyny na sumy :
d) (x + pierwiastek z 2)(2 pierwiastek z 2 +x) =√2 x+x2+2+√2 x=x2+2√2 x+2

Wykonaj mnożenie i zredukuj wyrazy podobne :
a) (x-1)(x do3 + x do2 + x +1)=x4+x3+x2+x-x3-x2-x-1=x4-1
b) (x+1)(x do3 - x do2+x-1)= x4-x3+x2-x+x3-x2+x-1=x4-1

Wykonaj mnożenie , zredukuj wyrazy podobne :
a) (x+7)(2x-1)=2x2-x+14x-7=2x2+13x-7
b) (2a-1)(a+4) =2a2+8a-a-4=2a2+7a-4
c) (4a-1)(2-3a)=8a-12a2-2+3a=-12a2+11a-2
d) (x+pierwiastek z 5)(x-pierwiastek z 5) =x2-5
2 5 2