Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-02T15:46:30+01:00
M=F÷g
m(druga zasada dynamiki)=F÷a
F=m×g
F(druga zasada dynamiki)=m×a
g(gęstość)=m÷v
V=a×b×c
Fn(Parcie,siła nacisku)=S×P
P(ciśnienie)=Fn(parcie)÷S(pole powierzchni)
P=ς(gęsteść)×g(grawitacja)×h(wysokośc)
Fw(siła wypadkowa)=g(gęstość)×g(grawitacja)×V(objętość)
v=s÷t(ruch jednostajny prostoliniowy)
t(czas)=s÷v(-=-)
s(droga)=v×t
v=a×t(przyśpieszenie/opóźnienie)
t=v÷a
s=a×t²÷2
a(przyśpieszenie)=v÷t
a=F÷m(druga zasada dynamiki)
p(pęd)=m×v
Zasada zachowania pędu=m1×v1=m2×v2
W(praca)=F×s
P(moc)=W÷t
Ep(energia potencjalna)=m×g(grawitacja)×h
Ek(energia kinetyczna)=m×v²÷2
dźwignie(maszyny proste)-r1×F1=r2×F2
E(energia)=Ep+Ek
v(po okręgu)=2πr(obwód koła)÷T(okres)
f(częstotliwość)=1÷T(okres)
F(siła dośrodkowa)=m×v²÷r(promien)
F(siła grawitacji)=G(stała grawitacji)×(m1×m2÷r²)