Pan Kowalski pobierał ze swojego konta 12 000 zł. Kasjerka wypłaciła tę kwotę w banknotach o nominałach 200 zł i 50 zł. Banknotów dwustuzłotowych było o 10 więcej niż pięćdziesięciozłotowych. Ile pan Kowalski otrzymał banknotów?

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-06-02T11:33:33+02:00
X- banknoty 50zł
x+10 - banknoty 200zł

50x+200(x+10)=12000
50x+200x+2000=12000
250x=10000 /:250
x=40

40+10=50

odp. banknotów 50 zł było 40 a 200 zł 50
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-06-02T12:12:28+02:00
X - ilość banknotów 50 zł
50*x - kwota wypłacona w banknotach 50 zł
x+10 - ilość banknotów 200 zł
200(x+10) - kwota wypłacona banknotów 200 zł
12000 - cała kwota pobrana

50x+200(x+10)=12000
50x+200x+2000=12000
250x+2000=12000|(-2000)
250x=10000|:250
x= 40

spr.
ilość banknotów 50zł - 40szt(50*40)=2000
ilość banknotów 200zł - 40+10=50szt(200*50)=10000
ilość razem 90szt - 2000+10000=12000

1 5 1