1. Zapisz za pomocą jednego logarytmu wyrażenie:

a) loga 3 + loga 4 - loga 2
wynik powinien wyjsc: loga6

b) 2 loga 2
wynik powinien wyjsc: loga 4

c) -loga 1/6 - loga 12
wynik powinien wyjsc: loga ½

d) logb 6 + logb 5 - logb 2
wynik powinien wyjsc: logb 15

e) ½ logb r + ½ logb p
wynik powinien wyjsc: logb √rp

f) logb x - 3 logb y
wynik powinien wyjsc: logb x/y₃


prosze o obliczenia i wytłumaczenie jak to sie robi...

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-02T16:00:40+01:00
A) = log ((3*4):2) = log 6
b) = log 2*2 ( 2 z przodu idzie do kwadratu z czego wychodzi 2*2) = log 4
c) = log (1/6)^(-1) - log 12 = log6-log12 = log (6/12) = log 1/2
d) =log ((6*5):2) = log 15
e) = logb r^(1/2) + logb p^(1/2) = logb (//r * //p) = logb //(r*p)
f)logb x - logb y^3 (3 przeszla do potegi) = log x:y^3



^- potega
// - pierwiastek