Na żarówce którą kupiłeś podane są wartosci znamionowe 230V i 40W
a) Jaką pracę wykona prąd w tej żarówce w każdej sekundzie jeśli dołączymy ją do napięcia 230V
b) Jakie jest natęzenie prądu płynącego wtedy przez żarówkę
c) ile wynosi opór tej żarówki
d) Jaką pracę wykona prąd w ciagu jednej doby
e) Ile nasz to kosztuje jeśli 1kWh kosztuje 14 gr

2

Odpowiedzi

2009-12-03T12:09:54+01:00
Zad.1
a) W=P*t=40*1s=40Ws

b)
P=U*I
I=P/U
40/230=0,174A=0,174 C/s

Zad.3
P=U*I=U*I^2/R
R=U^2/P=40/0,03=1322,5 Ohm
W=P*t=40*24h=960 Wh
lub\
E=40*24*3600s=3450000 Ws=340kJ

koszty
K=0,96*14 gr=13,44 gr
2 1 2
2009-12-03T12:26:24+01:00
dane
U=230V
P=40W
a) W=U*I*t ponieważ P=U*I zatem W=P*t
W=40W*1s=40Ws=40J
b) P=U*I stąd I=P/U
I=40W/230V=0,17A
c) I=U/R stąd R=U/I
R=230V/0,17A=1353Ω
d) W=P*t=40W*24h=960Wh=0,96kWh
e) K=k*W=0,14*0,96=0,13zł
2 4 2