Odpowiedzi

2009-12-02T16:59:30+01:00
Bakterie
Korzystnie:
- pomagają kisić ogórki i kapustę
- dzięki nim są sery
- pomagają w układzie pokarmowym.
Niekorzystnie:
- wywołują choroby
5 3 5
2009-12-02T17:03:02+01:00
-przemysł spożywczy -do sporządzania kefirów ,serów,jogurtów,oraz kiszonych warzyw .
-oczyszczanie środowiska- rozkładają szczątki organizmów oraz substancjec proste
-urzyżniają glebę-co umozliwia wzrost roślinom
procesy gnilne -pogarszają jakość żywności
-wytwarzają toksyny
2 3 2
2009-12-02T17:08:14+01:00
Pozytywne
- Powodują gnicie obumarłych szczątków roślin i zwierząt ( np. roztocza), przyczyniając sie w ten sposób do powstawania pruchnicy w glebie
-rozkładaja szkodliwe substancje obecne w wodzie i ściekach, oczyszczając środowisko
- niektóre bakterie wykorzystuje się do produkcji jogurtów i serów oraz kiszonych ogórków i kapusty
-żyją w przewodzie pokarmowym człowieka. Pomagaja trawić pokarmy
- wytwarzają witaminy
Negatywne:
-wywołują rozmaite choroby

Mam nadzieję że pomogłam. ;) Licze na naj ^^ .
6 5 6