Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-02T18:16:06+01:00
A) 2(3a-4b+c)-5(3a+b-2c) = 6a-8b+2c-15a-5b+10c = 6a-15a-8b-5b+2c+10c = -9a -13b+12c
Trzeba pomnożyć liczbę przed nawiasem przez wszystkie liczby w nawiasie uwzględniając znaki (+ razy + = +, - razy - = +, + razy - = -). Przed 5 jest minus więc wszytsko mnożymy razy -5, potem można wszytskie wyrazy podobe <te przy ktorych są te same litery> można zapisać koło siebie i obliczyć. Nie można dodawać ani odejnować liczb z różnymi literami ;)

b)7(x+2y-3z)+4(2x-3y-5z) = 7x+14y-21z + 8x-12y-20z = 7x+8x+14y-12y-21z-20z = 15x+2y-41z

c)-3(-2a04b-c)-6(a-2b-6c) = 6a012b+3c-6a+12b+36c = 6a012b +3c+36c-6a = 6a012b+39c-6a < nie jestem pewna czy to na pewno tak ma być pierwszy raz widze taki wyraz: &#39;2a04b&#39; dobrze to jest przepisane? :) Może miało być - :
-3(-2a-4b-c)-6(a-2b-6c) = 6a+12b+3c-6a+12b+36c = 24b+39c

d) -5(2x+2y-6z)-(x-7y-3z) = -10x-10y+30z-x+7y+3z = -11x-3y+33z
Tutaj przed tym 2 nawiasem jest minus więc zmienia się znaki na przeciwne np. x na -x
1 5 1
2009-12-02T18:28:51+01:00
A) 2(3a-4b+c)-5(3a+b-2c)=6a-8b+2c-15a-5b+10c=-9a-13b+12c
b) 7(x+ 2y-3z)+4(2x-3y-5z)=7x+14y-21z+8x+12y-20z=15x+26y-41x
c) -3(-2a+4b-c)-6(a-2b-6c)=6a-12b+3c-6a+12b+36c=36c
d) -5(2x+2y-6z)-(x-7y-3z)= -10x-10y+30z-x+7y+3z=-11x-3y+33z

liczbe przed nawisem pomnozyłam przez liczby w nawiasie np. a) 2*3a i tak przez kazdy wyraz a pozniej -5*3a i tak z kazdym przykładem
2 3 2