Odpowiedzi

2009-12-02T18:53:04+01:00
3+√5 (3+√5)*(√5+2) 3√5+6+5+2√5 5√5+11
_____= _____________= ____________= ______=5√5+11
√5-2 (√5-2)*(√5+2) 5-4 1
2009-12-02T18:53:40+01:00
Licznik: 3 + pierwiastek z 5 razy (pierwiastek z 5 + 2) mianownik: (piesrwiatek z 5 - 2) razy (pierwiastek z 5 +2) = licznik: 3pierwiastki z 5 + 6+5+ 2 pierwiastki z 5 mianownik 5-4 = licznik 5pierwiastek z 5 + 11 mianownik: 1
2009-12-02T18:54:51+01:00
(3+√5):(√5-2)=[(3+√5)(√5+2)]:[(√5-2)(√5+2)]=
=[3√5+6+5+2√5]:[5-4]=(5√5+11):1=5√5+11