Uzytkownik telefonu pewnej sieci komórkowej płaci stały mjiesięczny

abonament oraz stałą stawkę za każdą rozpoczętą minutę rozmowy. Zależności

wysokości rachunku y (w zł) od liczby minut rozmowy x opisuj wzór: y=0,8x+15.

a) Ile wynosi miesięczny abonament?

b) Ile minut może rozmawiać użytkownik w miesiącu, jeżeli chce wydać na użytkowanie telefonu 100 zł?

2

Odpowiedzi

2009-12-02T20:26:44+01:00
Odczytujemy z wzoru ze miesieczny abonament wynosi 15zł

za y podstawiamy 100

100= 0,8x +15
0,8x= 75
x= 93,75

0.75 z minuty to- 60s * 0,75= 45s

moze rozmawiac 93 minuty i 45 sek.
6 1 6
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-02T20:28:35+01:00
A)15zł
b)100-15=85zł
85zł/0,8=106,25min
3 5 3