Zapisz w jak najprostszej postaci;

a. a-[ a - (1-a)]
b. -x - [-(1-x) - (x-1)]
c. x - [y-(x-y) - x - (y-x)
d. 1 -a - [1-(a - 1 ) a - 2a - (1-3a) - a -1

Zapisz w jak najprostszej postaci(2):
a. (x+4) + (2x-6)
b. - (2y +3x) + (-4y + 2x +1)
c. - ( x -2xy) - (4x_xy) + (xy - x)
d. (x(do potegi 2 )+2x+1) - (x(do potegi 2 ) - 4c +3)

Pilnee !


1

Odpowiedzi

2009-12-02T21:05:27+01:00
Zapisz w jak najprostszej postaci;

a. a-[ a - (1-a)]=a[a-1+a]=a(2a-1)=2a²-a
b. -x - [-(1-x) - (x-1)]=-x-[-1+x-x+1]=-x-0=-x
c. x - [y-(x-y) - x - (y-x)=x-[y-x+y-x-y+x]=x-[y-x]=x-y+x=2x-y
d. 1 -a - [1-(a - 1 ) a - 2a - (1-3a) - a -1 =

dla podpunktów c i d sprawdź gdzie kończą sie nawiasy, brakuje ich w Twoim zapisie, a to bardzo ważne

wyślij mi maila to Ci rozpisze

Zapisz w jak najprostszej postaci(2):
a. (x+4) + (2x-6) =x+4+2x-6=3x-2
b. - (2y +3x) + (-4y + 2x +1)=-2y-3x-4y+2x+1=-6y-x+1
c. - ( x -2xy) - (4x_xy) + (xy - x)=-x+2xy-4x+xy+xy-x=4xy-6x
d. (x²+2x+1) - (x² - 4c +3)=x²+2x+1-x²+4c-3=2x+4c-2