Pan Wiesiek właściciel sklepu RTV kupił w hurtowni 25 odtwarzaczy w cenie 1375 zł za sztukę . Kiedy udało mu się e wszystkie sprzedać obliczył że przyniosły mu one 4450 zł zysku . Ile kosztował odtwarzacz w sklepie pana Wieśka ?

3

Odpowiedzi

2009-12-02T21:36:06+01:00
Kosztowaly one 1553 zl za sztuke
A moj sposob byl taki ze (1375*25+4450)/25=1553 wiem skomplikowany ale wybik wyszedl :D
2009-12-02T21:37:56+01:00
Obliczamy jaki zysk mial na jednym z odtwarzaczy
4450 ÷ 25 = 178

zatem do ceny poczatkowej dadajemy ten zysk
1375 + 178 = 1553

Odtwarzacz w sklepie pana Wieśka kosztował 1553 zł

:)
2009-12-02T21:53:55+01:00
25 * 1375 zł =34375 zł

34375+4450=38835 zł

38835:25=1553 zł.