Z miasta A w kierunku miasta B wyjechał motocyklista jadący z prędkością 80 km/h . W tym samym czasie z miasta B w kierunku miasta A wyruszył drugi motocyklista jadący z prędkością 65 km/h . Po upływie jakiego czasu motocykliści się minęli , jeśli odległość między tymi miastami wynosi 72,5 km?

1

Odpowiedzi

  • pacz
  • Początkujący
2009-12-02T21:43:36+01:00
W tym wypadku jest to bardzo proste.
80/2=40 czyli w 30 min przejedzie 40km
65/2=32,5 czyli w 30 min przejedzie 32,5km

40+32,5=72,5km z czego wynika że spotkają się 30 min po wyjechaniu.
3 5 3