WAKACYJNY APARTAMENT DO WYNAJĘCIA !!!!!!

35Z zł.od osoby za każdydzień pobytu
Dodatkowo jednorazowa stała opłata za użytkowanie 280zł.



a) Ile zapłaci za 14-dniowy pobyt w apartamencie dwuosobowa rodzina .Zapisz oblicznia .

b) na ile dni moze wynająć apartament pięcioosobowa rodzina,która przeznaczyła na ten cel 2200 zł. zapisz obliczenia.

2

Odpowiedzi

2009-12-02T22:11:04+01:00
2*35*2+280=420zł


b)
280+5*5*x=2200
175x=1920
x~~10,9
76 dni
8 2 8
2009-12-02T22:11:44+01:00
A) 14 x 35 x 2 + 280 =1260 cena za dwie osoby
b) koszt jednego dnia = 5 x 35 = 175 175 +280 = 455
2200 - 455 =1745 1745 : 175 = 9,9
odp. starczy im na 9 dni
5 4 5