Odpowiedzi

2009-12-03T03:41:08+01:00
Warszawa:
140-21 = 119 stopni
119 * 4 min = 476 min = 7h50 min
13h0min - 7h50min = 5h10 min
W warszawie jest 5.10

Caracas:
140 + 67 = 207 stopni
207 * 4 min = 828 min = 13h 48 min
Jeśli w Tokio jest 13.00 to w Caracas jest 13h48 min wcześniej, czyli 23.12.
2009-12-03T03:40:57+01:00
A} 140⁰-21⁰=119⁰
119⁰ * 4 min = 476⁰
476⁰= 7h 56 min

13:00 - 7h 56 min = 05:04


b)140⁰+67⁰=207⁰
207 * 4 min =828 min
828 min = 13h 48 min

13:00 - 13h 48 min = 23:12 dnia poprzedniego

Zadanie 100% dobrze
Pozdrawiam
2009-12-03T03:46:49+01:00
1 stopień - to 4minuty

a)tokio 140E
warszawa 21E

odejmujemy 140-21=119stopni
mnożymy 119x4min=476min=7h56min

odejmujemy ok godz 13:00-7h56min=5:04

w warszawie jest 5:04

b)tokio 140E
caracas 67W

dodajemy gdyż leżą na przeciwnych półkulach 140+67=207stopni
mnożymy 207x4min=828min=13h48min

odejmujemy od godz 13:00-13h48min=23:12

w caracas jest 23:12