1.Jedna płytka o wymiarach 20cm20cm kosztuje 1,90zł . Ile kosztują płytki potrzene do pokrycia ściany o wymiarach 2,5mx2,4m.


2.Ola zaoszczędziła na wakacjach 200zł . Za 9/20 tej kwoty kupiła spodnie.2/11 pozostałych pieniędzy przeznaczyła na okulary. resztę pieniędzy przeznaczyła na własne wydatki podczas pobytu na koloniach. Oblicz, ile pieniędzy Ola zostawiła na wyjazd na kolonie. Jaka to częś zaoszczędzonej kwoty.

3

Odpowiedzi

2009-12-03T14:33:14+01:00
1.Jedna płytka o wymiarach 20cm20cm kosztuje 1,90zł . Ile kosztują płytki potrzene do pokrycia ściany o wymiarach 2,5mx2,4m.

20cm x 20cm =40cm²

2,5m x 2,4 m = 250cm x 240cm

250cm x 240cm =60000cm²

60000cm²:40cm² = 1500 tyle płytek potrzeba na pokrycie ściany

1500*1,90zł = 2850zł tyle trzeba zapłacić za płytki, potrzebne na pokrycie ściany

2..Ola zaoszczędziła na wakacjach 200zł . Za 9/20 tej kwoty kupiła spodnie.2/11 pozostałych pieniędzy przeznaczyła na okulary. resztę pieniędzy przeznaczyła na własne wydatki podczas pobytu na koloniach. Oblicz, ile pieniędzy Ola zostawiła na wyjazd na kolonie. Jaka to częś zaoszczędzonej kwoty.

200 * 9/20 = 1800/20 = 90 tyle wydała na spodnie

200zł-90zł=110zł tyle jej zostało

110 * 2/11 = 220/11 = 20 tyle przeznaczyła na okulary

110zł-20zł = 90zł tyle zostało jej na kolonie


2009-12-03T14:44:32+01:00
1. powierzchnia płytki : 20cm*20cm=400cm2
400cm2=1.90zł
powierzchnia ściany: 2.5m*2.4m=250cm*240cm=60000cm2
ile płytek trzeba kupic 60000cm2:400cm2=150
ile trzeba zapłacic 150*1.90=285zł

2. za ile ola kupila spodnie: 200zł*9/20=90zł
ile pieniądzy jej zostało; 200-90=110zł
ile przeznaczyla na okulary; 110*2/11=20zł
ile pieniądzy przeznaczyla na wyjazd na kolonie : 110-20=90zł
Najlepsza Odpowiedź!
2009-12-03T14:45:59+01:00
1.
1 PŁYTKA 20cmx20cm=400cm²=0,04m²
ściana=2,5mx2,4m=6m²
6m²:0,04m²=150płytek
150x1,9zł=285zł

2.

200x9/20=90zł
200zł-90=110zł
110złx²₁₁=²⁰₁=20zł
110zł-20zł=90zł
90zł=⁹₂₀
Odp. Na kolonie przeznaczyła 90zł,a to ⁹₂₀.