Autobus z Kniei do ośrodka "Relaks" wyjeżdża o 13:30. Grzybiarze ustalili zbiórkę na polanie odległej o 1km od przystanku. O której godzinie najpóźniej muszą wyruszyć z tej polany w stronę przystanku, aby idąc z prędkością 4km/h, zdążyć na czas?

1

Odpowiedzi

2009-12-03T14:48:36+01:00
1/4 = 0,25
0,25 x 60 = 15

13.30 - 0.15 = 13.15

Muszą wyruszyć najpóźniej 0 13.15.