Odpowiedzi

2009-12-03T15:33:25+01:00
Nie bo odejmusze to wyjdzie początek -7x ale masz tam później jeszce +x czyli :
-7x+x=-12-12
-6x=-24
x=-4
2009-12-03T15:39:03+01:00
Najprostsze wytłumaczenie równanie jak dla mnie jest takie: Po lewej stronie umieszczamy 'X' po prawej pozostałe.

-5x+12+x=2x-12
-5x+x-2x= -12-12
-6x= -24 /-6
x= 4

Chciałam jeszcze wytłumaczyć Ci skąd wzięło się (druga linijka, po prawej stronie '-12-12' ) Otóż, jak przenosimy liczby na drugą stronę to zmieniamy znak na przeciwny!