Odpowiedzi

2009-12-03T16:29:59+01:00
(x+y)(4x-y)-(2x-y)² =
4x²-xy + 4xy - y² - 4x² + 4xy - y²=
-2y² + 7xy=
-8 + 6 = -2



@izabelka:
Niestety, ale to ty masz źle, bo
(2x-y)²
równa się: 4x² - 4xy + y²
a nie: 2x²-4xy+y²

poza tym dodawanie:
-y²-y² = -2y²
a nie
-4y²
1 1 1
2009-12-03T16:44:39+01:00
1.
4x²-xy+4xy-y²-(2x²-4xy+y²)=
4x²-xy+4xy-y²-2x²+4xy-y²)=
2x²+7xy-4y²=
dwie całe i (trzy siódme do kwadratu) + siedem całych i trzy siódme razy dwa - cztery całe i (dwa do kwadratu) = sześć całych i 36 czterdziestych dziewiątych

Pozdrawiam. :)

a koleżanka/kolega wyżej źle zrobiła gdyż -y do kwadratu i minus y do kwadratu daje -4y do kwadratu :)
2 3 2