Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-06-04T09:01:40+02:00
Odpowiedz wraz z rysunkiem w zalaczniku, pozdrawiam dagmara
2009-06-04T09:30:36+02:00
Potrzebne informacje:
l1: y=m1x+b1
l2=m2+b2

l1 prostopadla do l2 gdy m1*m2=-1
l1 rownolegla do l2 gdy m1=m2

Rownanie peku prostych.
y-y1=m(x-x1) P(x1,y1) punk przez ktory przechodzi prosta.
m-wspolczynnik kierunkowy

DANE.
l:y=3x+1
A(1,3)
a) rownoleglej
m1=3 m2=3
y-3=3(x-1)
y=3x-3+3
y=3x

b) prostopadlej
m1=3 m2=-1/3
y-3=-1/3(x-1)
y=-1/3x+1/3+3
y=-1/3x+10/3

Pozdrawiam