A) Dzieci otrzymały łącznie 24 prezenty i było to 60% wszystkich gwiazdkowych prezentów. Ile było wszystkich prezentów?

b) Bombki na choince były tylko w dwóch kolorach- czerwonym i złotym. Bombek czerwonych było 40 a złotych 30% więcej. Ile bombek wisiało na choince?


Ps. Prosze zrobić dwa podpunkty. I Prosze o wyjaśnieie.
Z góry dziekuje:)

2

Odpowiedzi

2009-12-03T16:54:23+01:00
A)

x-100%
24-60%

x=40

odp. prezentów bylo 40

b)

czerwonych - 40
złotych= 1,3*40=52

złote+czerwone= 52+40=92

odp. na choince bylo 92 bombki
2009-12-03T17:18:31+01:00
A)
24-60%
x-100%
x=40

b)
40-100%
x-30%

x=12

40+12=55
55+40=95