Rozwiąż zadania :
zad.1.Mama zarabia 1440 zł brutto, potrącenia na podatki to 20 % tej kwoty. Ile zł zarabia mama netto?.
zad.2.Rower po podwyżce o 20 % kosztuje 364,8 zł. Jaka była pierwotna cena tego roweru?.
zad.3.Oblicz, jakim procentem doby są 4 godziny?
OBLICZENIA PROSZE!!!!!!!!!

2

Odpowiedzi

2009-12-03T16:57:39+01:00
1.
1440*0,2=288
1440-288=1152

2. 120%- 364,8 zł.
100%- x

100*364,8 36480
x=--------------= -----------= 304zł.
120 120

3. 24h- 100%
4h- x

100*4
x=--------= 16,6%
24
2009-12-03T16:59:29+01:00
Rozwiąż zadania :
zad.1.Mama zarabia 1440 zł brutto, potrącenia na podatki to 20 % tej kwoty. Ile zł zarabia mama netto?.

1440 * 20/100 = 28800/100 = 288
1440zł-288zł=1152zł netto

zad.2.Rower po podwyżce o 20 % kosztuje 364,8 zł. Jaka była pierwotna cena tego roweru?.

364,8 *20/100 = 7296/100 = 72,96
364,80 zł - 72,96zł=291,84 zł przed podwyżką

zad.3.Oblicz, jakim procentem doby są 4 godziny?
4/24 *100 = 400/24 =16 i 16/24% = 16 i 2/3 %