Odpowiedzi

2009-12-03T17:21:01+01:00
A)
5x=4-2y
4x+y=3

5x+2y=4
4x+y=3/ *(-2)

5x+2y=4
-8y-2y=-6
___________
-3x=-2
x=2/3

5*2/3+2y=4

10/3+2y=4
2y=4-10/3

2y=4-3 1/3

2y=2/3

y=2/6=1/3

b)
6x-3y=9
x+5y=-9,5/*(-6)

6x-3y=9
-6x-30y=57
___________
-33y=66

y=-2

6x+6=9

6x=3

x=1/2

c)
2x-2y=7/*3
4x+3y=21/*2

6x-6y=21
8x+6y=42
__________
14x=63

x=4 1/2

8* 4 1/2+ 6y=42

36+6y=42

6y=6

y=1

d)
0,4x+0,3y=1,4/*(-10)
0,1x+3y=2,3

-4x-3y=-14
0,1x+3y=2,3
_______________
-3,9x=11,7

x=-3


-4*(-3)-3y=-14

12-3y=-14

-3y=-14-12

-3y=-26

y=8 2/3


a tam co nie są dwa równania oddzielone spacją zrób klamrę
dwóch ostatnich przykładów może nie bd robić tylko spróbuję Ci wytłumaczyć :) a w razie pytań pisz...

wyjaśnienie to na prostym przykładzie np.
2x+3y=6
5y+24x=1

I- aby rozwiązać to równanie najlepiej byłoby pierwszą równość pomnożyć przez (-12) tak aby wyszło nam: -24x-36y=-72
II- dzieliliśmy po to aby teraz (przy dodawaniu równań) móc sobie zredukować (-24x) z pierwszego równania i 24 z drugiego równania
III- po tym redukowaniu dalej dodajemy dwa równania, zostało nam już tylko:
36y=6
5y=1
________kreska przed którą powinien być znak dodać i dodajemy
36y+5y=6+1
41y=7
IV- teraz dzielimy tak aby otrzymać y, czyli
y=7/41
V- aby obliczyć x podstawiamy do równania y, tzn.:
5y+24x=1
5*7/41+24x=1
35/41+24x=1
24x=1-35/41
24x=6/41
x=6/41:24=6/41*1/24=1/84
2009-12-03T17:27:56+01:00
A)5x=4-2y 5x+2y=4
4x-y=3 5x-y=3 /*2

5x+2y=4 /*(-1) 5x+2y=4
+ 5x-y=3 + 10x-2y=6
(kreska jak przy dodawaniu pisemnym)--------------------
3y=7/3 15x =10/ 15
y=3/7 x= 15/10
x=1 5/10

b) 6x-3y=9 6x-3y=9
x+5y=-9,5 /*(-6) x-5y=9,5

6x+3y=9
+ -6x+5y=9,5
--------------------
8y=18,5 /8
y=