Mam na jutro zorbić jakiś test w ogóle go nie ogarniam może ktoś już robił coś w tym stylu i pamięta odpowiedzi do testu.. skalda sie z 25 jak na test daje 74 punkty wsyztskkie jakie mam moze malo ale trudno :( pilnee ! licze na rzetelne odpowiedzi.. w przeciwnym razie wiadomo;p a to test:

1. W prawidłowej diecie udział poszczególnych składników pokarmowych w wartości energetycznej diety można opisać trzema wartościami procentowymi: 15% - 30% - 55%. Która kolejność składników diety jest adekwatna do podanych wartości procentowych?
a. węglowodany – białka – tłuszcze
b. węglowodany – tłuszcze – białka
c. białka – tłuszcze – węglowodany

2. Jaki procent ciała stanowią węglowodany w postaci glikogenu w organizmie człowieka:
a. 1%
b. 12%
c. 15%
d. 20%

3. Które zdanie dotyczące witamin jest fałszywe?
a. występują w produktach zwierzęcych i roślinnych
b. organizm człowieka nie potrafi syntetyzować witaminy D3 z prowitaminy
c. niedobór witaminy C w diecie prowadzi do zapalenia jamy ustnej i wypadania zębów
d. niedobory witaminy A w diecie prowadzą do zaburzeń widzenia o zmroku

4. Nadmiar spożytych węglowodanów jest przekształcany w organizmie człowieka w:
a. Białka
b. Tłuszcze
c. Jest wydalany z moczem
d. Nie jest trawiony i jest wydalany z kałem

5. Jedna kaloria to taka ilość energii, która jest potrzebna, aby ogrzać:
a. 1g wody o 1 oC
b. 1g wody o 10oC
c. 10g wody o 10oC
d. 10g wody o 1 oC

6. Spalając 10 gramów wymienionych składników pokarmowych najwięcej energii uzyska organizm z:
a. 10 g białka
b. 10 g tłuszczu
c. 10 g węglowodanów
d. Ilość energii powstała z 10 g wymienionych powyżej składników będzie taka sama

7. Ile energii dostarcza 1 gram węglowodanów?
a. 7 kcal
b. 4 kcal
c. 9 kcal
d. 6 kcal

8. Twórcą nauki o witaminach był:
a. Kazimierz Funk
b. Ludwik Pasteur
c. Robert Koch

9. Witaminą odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni, serca - której brak wywołuje chorobę beri-beri jest:
a. Witamina B1
b. Witamina B2
c. Witamina B6
d. Witamina B12

10. Pelagra jest chorobą objawiającą się biegunką i zmianami skórnymi i jest wywołana brakiem w diecie witaminy:
a. Witamina A
b. Witamina C
c. Witamina E
d. Witamina PP

11. Makroelementem wśród soli mineralnych nie jest:
a. Miedź
b. Sód
c. Fosfor
d. Wapń

12. Jaki procent masy ciała dorosłej osoby o prawidłowej budowie stanowi woda?
a. Ok. 20%
b. Ok. 30%
c. Ok. 40%
d. Ok. 65%

13. Węglowodany są przyswajane z przewodu pokarmowego w postaci:
a. Sacharozy
b. Aminokwasów
c. Glukozy
d. Glicerolu

14. Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z:
a. Dwóch cząsteczek glukozy
b. Fruktozy i glukozy
c. Fruktozy i galaktozy
d. Glukozy i galaktozy

15. Laktoza występuje w:
a. mleku
b. jabłkach
c. marchewce

16. Źródłem błonnika w diecie nie są:
a. Warzywa
b. Owoce
c. Produkty zbożowe pełnoziarniste
d. Mięso i jaja

17. Białko pełnowartościowe w diecie dostarczane jest w:
a. Mięsie, rybach, produktach mlecznych
b. Produktach zbożowych
c. Warzywach
d. Owocach

18. Nieprawdą jest, że:
a. Braki witaminy D w diecie prowadzą do rozwoju krzywicy
b. Głównym źródłem witaminy B12 w diecie są owoce
c. Niedobory jodu w diecie prowadzą do choroby tarczycy
d. Witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi.

19. Witaminą, która nie rozpuszcza się w tłuszczach jest:
a. Witamina A
b. Witamina C
c. Witamina D
d. Witamina K

20. Nadmierne spożycie, których kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko wystąpienia miażdżycy:
a. Nasyconych kwasów tłuszczowych
b. Jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
c. Wielonienasyconych kwasów tłuszczowych

21. Cholesterol nie występuje w:
a. Maśle
b. Smalcu
c. Oliwie z oliwek
d. Boczku

22. Nieprawdziwym zdaniem o substancjach konserwujących w żywności jest:
a. Można je dodawać do produktów w dowolnej ilości
b. Zapobiegają rozwojowi bakterii
c. Przedłużają trwałość produktów
d. Istnieje specjalna lista tych substancji które można stosować

23. Wskaźnik BMI jest wykorzystywany do:
a. Określenia czy masa ciała jest prawidłowa
b. Określenia ciężkości przebiegu nadciśnienia tętniczego
c. Określenia ryzyka wystąpienia złamań kości
d. Określenia wydolności fizycznej sportowców

24. Najwięcej witaminy C pozostanie w owocach, które:
a. Ususzono
b. Zamrożono
c. Przygotowano z nich dżem

25. Najwięcej wapnia występuje w 100g produktu:
a. Żółtego sera
b. Białego sera
c. Mleka
d. Warzyw

1

Odpowiedzi

2011-07-14T07:55:24+02:00

1. c

2. a

3. c

4. b

5. a

6. b

7. b

8. a

9. a

10. d

11. a

12. d

13. c

14. d

15. a

16. d

17. a

18. b

19. b

20. a

21. c

22. a

23. a

24. a

25. c

4 5 4